Bartlehiem (2020)

Lange documentaire, Stichting Thuishaven

Regie - Froukje van Wengerden

Aan het einde van het jaar ontdekte Froukje dat ze zwanger was. De komst van een kindje zou betekenen dat er vier generaties uit haar familie naast elkaar wonen in de plaats waar zij opgroeide. Een plaats in het Noorden van Friesland waar zo’n 70 mensen wonen. Bij aanvang van het nieuwe jaar besloot zij deze plaats en haar mensen te gaan filmen. Een poëtische film over leven op het platteland, de seizoenen en leven en dood.

Ik ben mijn lichaam niet (2020)

Korte documentaire, Stichting Ten Zuiden van de Grens

Regie - Vanesa Abajo Pérez

Een portret dat een levensbedreigend zieke Amsterdammer portretteert en vereeuwigt in de omringende werkelijkheid. Zijn we in staat om het klassieke verhaal over de dood los te laten om een vernieuwend, zingevend narratief te creëren? Dat is de kernvraag van dit filmgedicht, dat de scheidslijn tussen leven en dood vervaagt en de dreiging van de naderende dood benadert als een surrealistische ervaring.

De Kleine Man, Tijd en de Troubadour (2019)

Lange documentaire, The Film Kitchen,

Inti Films

Regie - Ineke Smits

Montage - Katarina Türler,

Nina Graafland (TV-versie)

De wording van een alternatieve ontstaansmythe van het kleine Kaukasische landje Abchazië werpt nieuw licht op een hoogst actuele vraag in een wereld die in brand staat: Wat is een land?

Before Father Gets Back (2018)

Lange documentaire, Nushi film, Filmpunkt, LuFilms

Regie - Mari Gulbiani

In een donker klaslokaal vormt de witte gescheurde muur het filmscherm. We zijn in een afgezonderd bergdorp in Georgië. Het licht van de projector breekt de donkerte; voor de schoolkinderen is dit de eerste kennismaking met de wereld van cinema. Tussen hen bevinden zich Iman en Eva, twee moslim-meisjes voor wie deze ervaring een omslag in hun leven zal blijken te zijn. Het inspireert hen zelf de camera te pakken en hun leven te gaan filmen. De meisjes groeien op in een met radicalisme geïnfecteerde vallei. Een plek waar de meeste mensen dagelijks met de angst moeten leven om hun familieleden, die hun leven in naam van God opofferen, te verliezen.

Zwitserse Kust (2018)

Korte documentaire, DOXY

Regie - Andrea Pellerani

Zwitserse Kust is een portret van twee kleinschalige kustvissers uit de Waddenzee; Jan en Barbara. Met de hand voorzien zij ons van voedsel uit de natuur. Te midden van de verpletterende schoonheid van de natuur, op de grens van land en zee, laten Jan en Barbara ons door de ogen van filmmaker Andrea Pellerani, nadenken over de relatie die wij mensen hebben met de natuur. Natuur staat niet los van ons, we zijn er een onderdeel van. Alles wat wij doen heeft een direct effect op de natuur. 

I HEART USA (2017)

Korte documentaire, CRUMB.film

Regie - Stuart Holt

Een film over de mood-swing in New York tussen de dag van de presidentiële verkiezingen en de dag na de uitslag. Stuart Acker Holt fietst een 100 km lange hartvormige route door Brooklyn, Queens en Manhattan en ontmoet onderweg verschillende mensen.

Het nachtelijk halfrond (2016)

Korte documentaire, NFA/IKONdocs

Regie - Paul de Ruijter


In het meest noordelijke puntje van Europa komt twee maanden de zon niet boven de horizon. Het nachtelijk halfrond gaat over deze donkere tijd en geeft een impressie van de bewoners die wachten, die moeten omgaan met het duister en verlangen naar het licht.

-Winnaar Filmfonds Wildcard Documentaire
-Winnaar VERS montage prijs

Naar de Overkant (2015)

Korte documentaire, NFA

Regie - Froukje van Wengerden


Naar de Overkant is een roadmovie op de Afsluitdijk. Terwijl de filmmaakster bij verschillende automobilisten instapt met de vragen 'waar kom je vandaan?' en 'waar ga je heen?' ontstaan er gesprekken over de dromen en verlangens van mensen onderweg. De oer-Hollandse Afsluitdijk wordt een magische plek, zonder begin en einde.

NINA GRAAFLAND FILM EDITOR

© Nina Graafland